
|
Inden du køber hvalp

Alt for mange sunde og raske, unge hunde bliver hvert år aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke kan eller vil beholde dem. Som regel har der ikke været noget galt med hunden fra begyndelsen, men dens mennesker har ikke haft tid eller evner til at have en hund af den pågældende type. Ja, i nogle tilfælde har de slet ikke haft tid/evne til at have hund overhovedet.
Derfor er det en god idé at investere lidt tid, inden man går i gang med selve anskaffelsen. Hvis man er en familie, er det en god idé at hele familien er involveret i den forberedende fase. Så får man også lejlighed til at blive enige om, hvordan hundeholdet i familien skal foregå, før man står midt i gennemtyggede løbesko og en hvalp, der skal ud at tisse midt om natten i regnvejr.
Når du køber hvalp hos Kennel Valborup, er du sikret:
Stamtavle og Købsaftale fra Dansk Kennel Klub.
Sundhedsattest fra aut. dyrlæge
Hvalpene er behandlet mod orm og vaccineret.
Hvalpetræningskursus
Vi står, i det omfang det er muligt for os, til rådighed med gode råd, specialtræning, mv. for alle hvalpekøbere.
Vi vil gøre vores bedste for, at I får den hvalp, som med størst sandsynlighed sikrer, at jeres fremtidige hundeliv med en af vore hvalpe bliver til alles glæde - også hvalpens!
Raceledelsens anbefalinger
Dansk Kennel Klub (DKK) og Dansk Retriever Klub har i fællesskab fastlagt nogle regler for opdræt. Det er DKK, som udsteder stambøgerne og derfor er det også DKKs opgave at sikre, at reglerne bliver overholdt.
Udover præcie avsrestriktioner, forventes det, at seriøse opdrættere, målrettet fokuserer på, at:
At hunden er mentalt velfungerende, fysisk sund og tillidsfuld.
At hunden besidder de rette egenskaber for en labrador, således at den bidrager med god kvalitet til racen, såvel brugsmæssigt som eksteriør mæssigt.
At man inden parring nøje overvejer, hvilken type der ønskes at opdrætte! Skal hvalpene bruges til jagt eller udstilling. Eksteriør (udseende) og brugsegenskaber er arvelige, og begge dele bør prioriteres i avlsarbejdet.
Alle labrador skal fungere som familiehunde uanset de er købt som jagthunde eller udstillingshunde, og det kræver et godt temperament. En avlshund skal derfor være venlig og fornuftig, let at træne og naturligt nysgerrig.
En avls hund skal være bedre end gennemsnittet. Det skal være en hund der er sund, er afprøvet på de jagtlige egenskaber og er udstillet eller eksteriør beskrevet. Vi syntes alle at vores Labrador er helt unik og det er den også for os. Men det gør den ikke til en god avlshund. Her kræver det en objektiv bedømmelse og den kan heldigvis opnåes i DRK's fortrinlige prøvesystem.
Ovenstående tager vi meget seriøst, og valget af hanhund er netop sket med afsæt i ovenstående - vores hvalpe kommer fra forældre, og bedsteforældre, som dokumenteret hører til de bedste linier inden for jagt og konkurrencer i Danmark. Vi har derved forsøgt at gøre det optimale for at fremavle de bedste hunde til jagt og konkurrencer, og familiehunden sikrer vi i familien med vedvarende fokus på at præge hvalpene - læs afsnittet herunder (Hvalpene hos os).
Hvalpene hos os
Hvalpe vokser og udvikler sig hurtigt, og deres udvikling sker i nogle faser, der hænger nøje sammen med deres alder. En af de fundamentalt vigtige udviklingsfaser kalder man prægningsfasen. Den begynder, når hvalpene er 3 uger og varer, til de er ca. 11 uger. Altså det meste af den tid, hvalpene er hos os opdrættere. I denne tid skal hvalpene hver dag i nær fysisk kontakt med mennesker, de skal have lov til at undersøge vores ansigter, som de gerne vil snuse til og slikke. Gennem denne nære kontakt præges hvalpene på mennesker, og denne proces er en forudsætning for det nære forhold mellem hund og menneske.
Uden denne prægning kommer hvalpene aldrig til at fungere i en familie, og det kan ikke lade sig gøre at indhente det forsømte på et senere tidspunkt. Derfor råder DKK også hvalpekøberne til, at man køber hvalp et sted, hvor hvalpen er præget godt på både børn og voksne.
Hvalpe er meget nysgerrige, og de har et vældigt behov for at undersøge deres omgivelser. Fra 4-5 ugers alderen vil de gradvis udvide deres aktionsradius i deres trang til at opleve og gøre erfaringer. Disse tidlige oplevelser har stor betydning for deres fremtidige udvikling. Opholder kuldet sig på et begrænset område, f.eks. en hvalpegård eller lignende, er det afgørende vigtigt, at de hver dag, i mindst nogle timer, får mulighed for at færdes i et mere stimulerende miljø.
Når hvalpene er 8-10 uger, er det tilsvarende væsentligt, at hvalpene socialiseres dvs. kommer ud og gør erfaringer i andre miljøer end det hjemlige, kommer regelmæssigt ind til byen og oplever trafik, mange mennesker og byens specielle lugte etc.. De skal hilse på fremmede voksne og børn i alle aldre, møde andre hunde og andre husdyr - kort sagt opleve en masse.
Det er vores ansvar som opdrætter at give hvalpen disse oplevelser - et arbejde vi tager meget seriøst, og for alle hvalpene gælder, at de gradvist og systematisk, i det omfang vi vurderer det hensigtmæssigt ift. de enkelte hvalpe, sikres en bred prægning, udover deres daglige liv hos en almindelig familie med to børn på hhv. 15 og 13 år. Prægningerne omfatter bla. ture i det fri, kørsel i bil, udforskning i haven, besøg i børnehaven, besøg af børn, venner m.fl. støvsugning, og meget meget mere!
|